Starea naţiunii | Mircea Hava: drumul spre iad e pavat cu bune intenţii!
Departe de a avea încărcătura politică sau semnificaţia economică pe care le au discursurile despre „starea naţiunii” rostite de preşedinţii americani, exerciţiul de comunicare executat joi seara de Victor Ponta a fost o palidă copie. De la formă la fond, de la teza de doctorat la măsurile de guvernare, premierul nu reuşeşte să fie original niciodată. Întâlnirea la ceas de seară a premierului cu opinia publică a fost o şezătoare lungă, plictisitoare şi inutilă. Am aflat într-o oră de discurs ceea ce putea fi transmis într-un simplu comunicat de presă. La acest al treilea bilanţ triumfalist (doar pe hârtie!) am aflat doar o sumedenie de cifre şi bune intenţii, dar nimic concret. Şi drumul spre Iad e pavat cu bune intenţii! Luna de miere a premierului Ponta cu poporul român s-a consumat acum o jumătate de an, timp în care am tot aşteptat să vedem că se iau măsuri astfel încât realitatea să corespundă promisiunilor. Am aşteptat degeaba.
„Starea naţiunii” în varianta Victor Ponta a fost o nouă încercare de amăgire a românilor, o tentativă de a ascunde în spatele cifrelor o realitate neplăcută: românii o vor duce prost în 2013, datoria externă va creşte, absorbţia fondurilor europene va fi slabă, investiţiile publice modeste. Dar parcă Victor Ponta trebuia să-i scape pe români de toate astea! Aşa le-a promis! Abia acum, după alegeri, premierul are curaj să le spună românilor adevărul pe care mulţi l-au înţeles deja după cele opt luni de guvernare în care, dacă ar fi fost posibil, USL ar fi avut timp să schimbe situaţia – în 2013 nu sunt posibile creşteri de salarii şi pensii. Şi lucrurile nu se vor schimba pentru că dacă în opt luni Ponta şi guvernele sale n-au putut face nimic înseamnă că nu prea aveau ce face şi au criticat fără responsabilitate măsurile de austeritate ale guvernelor precedente. Şi Victor Ponta vorbeşte în continuare, aduce justificări pentru imobilismul unui guvern care nu a reuşit să ia nicio măsură economică eficientă şi concretă (cu atât mai mult una impopulară) dar care la capitolul promisiuni e tare ca piatra. Multe dintre promisiunile din campania electorală au fost amânate sau abandonate şi lucrurile nu se vor opri aici. N-am aflat nimic despre renunţarea la cota unică şi introducerea impozitului progresiv, despre scăderea TVA la alimente şi pe tot lanţul agricol, despre reducerea CAS, despre mărirea salariului minim. Am aflat însă că exploatarea gazelor de şist este o oportunitate pentru România.
Chiar aşa? Ce întoarcere de 180 de grade a făcut USL după ce înainte de alegeri încuraja mitingurile de protest pe această temă! Acesta este doar un exemplu pentru că lista răzgândirilor este lungă. Câteva le-am amintit deja mai sus.
Ca să vedeţi cât de riguros, corect este guvernul USL, vă spun că Legea pensiilor prevede indexarea pensiilor cu 4,6 la sută, rata inflaţiei. Victor Ponta a anunţat cu mândrie o indexare cu 4 la sută. Unde este restul? Sau rata inflaţiei este negociabilă? Nici nu mai spun că, pornit pe calea măririlor, pentru că fac ce au promis, (nu aşa este sloganul lor?) au uitat că trebuie să adauge la o eventuală corectă mărire şi diferenţa de creştere reală a salariului mediu brut.
Preocupat de utilizarea unei surse de finanţare, guvernul USL îşi propune atragerea a 2,5 miliarde de euro din fondurile europene în 2013. Cât optimism pentru un guvern care a absorbit foarte puţini bani de când este la guvernare şi ăia atraşi au fost pe proiectele începute de guvernele PDL! Cel mai încurajator este recordul absolut atins de guvernul Ponta în luna septembrie 2012 – zero euro atraşi!
În schimb, s-a schimbat atitudinea faţă de Fondul Monetar Internaţional. Premierul ne-a vorbit în termeni laudativi de acordul României cu FMI şi recunoaşte că acesta a produs efecte pozitive. A uitat că în urmă cu un an, din Opoziţie, ne asigura că împreună cu colegii săi liberali va rupe acordul cu FMI.
Şi totuşi, Victor Ponta a spus joi seara un adevăr. A informat populaţia că la preluarea guvernării a găsit 6000 de investiţii publice începute. La instalarea primului guvern PDL erau începute 46.000 de investiţii publice. Fără să vrea a recunoscut meritul guvernărilor PDL, care au reuşit să facă o adevărată prioritizare a cheltuirii banilor publici. Astfel de recunoaşteri vor mai urma.
Mircea HAVA,
preşedintele PDL Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Broccoli – în topul celor mai bune alimente din lume. Beneficii ale consumului și proprietăți
Broccoli – în topul celor mai bune alimente din lume. Beneficii ale consumului și proprietăți Mâncaţi broccoli din belşug! Este sfatul oricărui nutriţionist şi ar trebui să-l respectaţi dacă vreţi dintr-o dată ca în farfurie să îşi găsească locul un aliment extrem de sănătos. Nu este o modă, nu este o recomandare generală de care […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentariio zi ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată